Black lives matter

 

Nieuwe collectie, dus een fotoshoot!

Bij elke nieuwe collectie hoort een fotoshoot. En dan komt natuurlijk de vraag: welke modellen vragen we? Wie heeft een goede uitstraling? Wie heeft een leuke look? Wie vindt het leuk? Wie vindt FairRebel tof?
En nooit zozeer: Hoe oud is diegene? Hoe lang is hij? Hoe breed of smal is zij? Welke huidskleur of haarkleur? Die dingen speelden helemaal niet mee in mijn gedachten.

 

Boze brief

Nu ben ik in de lente van dit jaar benaderd door een mevrouw die een ontzettend boze email naar mij stuurde. Daarin beschuldigde ze mij dat ik geen donkere mensen in mijn kleding wil. En dat zij daarom geen kleding voor haar (zoals ze zelf schreef) zwarte kleinkinderen bij mij wilde kopen. Ik mocht mijn kleding houden.

Mijn eerste reactie was: dat is helemaal niet waar! Waarom zegt ze dit?

En tegelijk: wat is haar aangedaan dat ze zo reageert?

Het liet me niet los. Ik heb haar teruggemaild in de hoop haar te kunnen vertellen dat ik júist van diversiteit houd enz. Ik heb geen antwoord gekregen.

Maar ook daarna liet het me niet los en met de nieuwe collectie die eraan kwam, voelde ik ook een rare druk.
Ik had namelijk al nagedacht over wie ik zou vragen en één van de dames die ik in gedachten had heeft een donkere huidskleur. Het voelde ineens helemaal niet meer oké om haar te vragen. Alsof ik haar zou vragen omdát ze donker is?!

 

Choquerend gesprek met Leila Aigbedion!

In diezelfde week zag ik op social media een filmpje van Leila Aigbedion. Een prachtige vrouw, christen en helemaal thuis in de modellenwereld. Ik heb haar een berichtje gestuurd en we hebben gebeld.

Wat een inspirerend en tegelijkertijd choquerend gesprek!
Leila vertelde mij dat het inderdaad zo is dat zij vaak niet gekozen wordt als model vanwege haar huidskleur. Ze krijgt dan ook gewoon te horen dat kleding minder verkoopt als er een donker model ‘in’ zit. Bizar! Ik wist niet wat ik hoorde!

 

Vernieuw je denken, het is nodig.

Tot die tijd had ik de hele ‘black lives matter’ wel voorbij zien komen, maar ik dacht steeds: ik vind het zóóó makkelijk om hier als blanke even een mening over te gaan zitten hebben. En he, ik zie donkere mensen helemaal niet als anders of minder, dus als ik ze dan ‘mijn hulp’ aanbiedt, dan geef ik hen toch júist het gevoel dat ze zielig zijn en gered moeten worden door een ‘blank persoon’? 

Toen ik dit met Leila deelde zei ze: ‘Ik begrijp wat je zegt, maar het is wel nodig. We hebben het echt nodig dat mensen, juist ook blanke mensen, hun mond open gaan doen’.

 

Blog schrijven over Black lives matter, want neutraal zijn is geen optie.

Ik sprak met haar af dat ik er een blog over zou schrijven en dat is dus wat ik nu doe.

Maar wat hoop ik te bereiken? Wie ga ik eigenlijk bereiken?
Ik weet niet wie deze blog leest, maar ik denk dat ik misschien het beste de mensen kan bereiken die er net zo in stonden als ik: ja ik vind het erg, maar nee, ik wil niet betuttelend zijn, want dan zet ik mezelf toch als het ware boven die ander.

Ik kan je zeggen: dat doe je niet! En je hulp is absoluut nodig! Doe je mond open, maak het een gespreksonderwerp, zorg dat je het er over hebt, zorg dat je kinderen horen dat het niet oké is als we onderscheid maken. En zoek op internet en je zult achterover vallen van het leed dat donkere mensen is aangedaan en nog altijd wordt aangedaan.

Totdat er echte gelijkheid is zullen we ons hier expliciet over de ‘black lives matter kwestie’ uit moeten spreken. Net zolang tot niemand meer anders denkt! Neutraal zijn is op dit moment dus gelijk aan toegeven dat het zo kan blijven. We zullen echt naar de andere kant moeten gaan ‘hangen’ om in het eerlijke midden uit te komen.

 

We doen er (onbewust) allemaal aan mee. Dat kan toch niet?

Ik heb uiteraard de vrouw die ik in gedachten had alsnog gevraagd voor de fotoshoot. Ik heb haar verteld wat er aan vooraf was gegaan. Ook zij bevestigde het beeld en vertelde dat ook zij inderdaad niet gelijk wordt behandeld, zelfs niet onder haar christelijke broers en zussen.

Opnieuw was ik in shock! Zijn er ook christenen die dit doen? Jazeker! HUH?! Waar zijn ze? Hoe kan ik ze spreken? Waar komt dit vandaan? En hoe wordt het gevoed?

Ik ben er nog dieper in gedoken en kwam erachter dat het niemand (en mij dus ook niet) ontgaat.
Er is een bijna aangeboren reactie op donkere mensen, zelfs bij kinderen! In een onderzoek met jonge kinderen die 2 poppen voor zich hebben werd de vraag gesteld: wie is er stout? Het is verschrikkelijk, maar ze kozen allemaal voor de donkere pop, zelfs de donkere jonge kinderen…

Het zit in ons, en HET MOET ERUIT!!

Ik heb daar natuurlijk geen pasklare oplossing voor, maar wil alleen maar mijn mond open doen.
Dit is niet aanvaardbaar, het is onrecht, het mag niet.

 

 

In de Bijbel is geen kleur, want kleur is niet relevant. Punt.

In Genesis lezen we dat God de mens schiep naar Zijn evenbeeld.
Welke huidskleur zou deze mens gehad hebben? We lezen het nergens.
Waarom niet? Omdat het er helemaal niet toe doet!
En heel bizar, maar dat snappen dus kennelijk heel veel mensen nog niet. En daarom is het belangrijk dat we niet langer zwijgen, maar ons uitspreken.
Er zijn allerlei theorieën over hoe het zover heeft kunnen komen, maar laten we vooral bezig zijn met hoe we het kunnen stoppen.
 

Jij kunt jouw bijdrage leveren door je mond open te doen. Speak up!

© 2018 - 2022 FairRebel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel