Foute kersttrui of duurzame kersttrui

Het is al jaren een traditie op heel veel plekken: de foute kersttrui! En het wordt steeds populairder. Mensen dragen rond de kerst een ontzettend lelijke trui met bonte prints en vreemde kleurencombinaties. Er is zelfs een speciale dag (ongeveer een week voor kerst) waarop mensen over de hele wereld een foute kersttrui aan doen naar hun werk en naar school. Als je er op googelt dan vind je ze in allerlei kleuren en maten. Voor dames en heren. Met knipperende kerstlichtjes. Of met een uitstekende wortel die de neus van een sneeuwpop moet voorstellen.De één nog fouter dan de ander.

Mijn eerste (en laatste) foute kersttrui

Ik weet nog dat ik jaren geleden een foute kersttrui wilde kopen voor onze jongste dochter. Ik kocht hem online bij een groot warenhuis. Ik weet nog dat ik hem uitpakte en dat hij ‘knetterde’ omdat hij zo statisch was. Dat was snel opgelost: even in de wasverzachter leggen en daarna laten drogen. Hij rook heerlijk en mijn dochter was er helemaal mee in haar sas.

Toen ik me jaren later bezig ging houden met eerlijke en duurzame kleding, heb ik nog weleens aan de foute kersttrui gedacht. Ik bedacht me hoe ‘dubbel fuot’ die waarschijnlijk werkelijk was…hij was niet alleen synthetisch, maar ik vermoed dat hij ook onder hele foute omstandigheden gefabriceerd is…


Eerlijke en duurzame kleding kopen met christelijke subtiele teksten? Bekijk onze gloednieuwe collectie 'No other Name'!


 

 

What if your ‘foute kersttrui’ could talk?

Wat mij sindsdien vooral opvalt is hoeveel mensen die ik best wel ‘hoog’ heb zitten als het gaat om armoedebestrijding, opkomen voor de rechten van mensen, op social media vol overgave ieder jaar mee zien doen aan ‘foute kersttruiendag’. Ik durf dan eigenlijk niet te vragen of ze hier ook bij nadenken, omdat ik heel goed weet dat ik dit ook heel lang niet gedaan heb! Dus wie ben ik?

En toch knaagt het…ieder jaar een beetje meer…

Daarom deze blog. Niet om iemand persoonlijk aan te spreken, of iemand te willen beschuldigen, maar om een gedachte neer te leggen.

Los nog van hoe duurzaam het wel of niet is om een trui te hebben die je maar 1 of 2 keer per jaar draagt, wil ik de simpele vraag stellen: What if your ‘foute kersttrui’ could talk?

Zullen we daar in aanloop naar de komende foute kersttruiendag over nadenken?

Een alternatieve kersttrui

Om een alternatief te bieden: afgelopen jaar zag ik iemand die creatief was geweest. Hij had een ‘gewone’ trui aan en die helemaal ‘fout’ was gemaakt door er kerstlampjes op vast te maken die ook nog eens flikkerden. (Laten we er even vanuit gaan dat hij die op een juiste wijze heeft gekocht). Hij zag er superfout uit! Ik vond het een tof alternatief.

Een vriendin van mij heeft haar trui behangen met kleine kerstballetjes…wat er wel voor zorgde dat ze de hele dag niet tegen een leuning kon zitten…

Fout of fuot?

Foute kersttruiendag is leuk bedoeld, als gezellig moment met je vrienden of collega’s. Samen lachen en ons voorbereiden op de kerst die komen gaat. Hopelijk een kerst waarbij we denken aan hét Kerstkind. Jezus kwam om recht te doen aan ons mensen. Om ons lief te hebben. Ons te redden van onszelf.

Laten we zorgen dat onze foute kersttrui fout is, maar niet dubbel fuot…
Laten we zorgen dat we recht doen aan mensen, zoals er recht is gedaan aan ons…
En dat als onze foute kersttrui kon praten, hij zou zeggen: Merry Christmas!

 

© 2018 - 2021 FairRebel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel