Wat betekent Splachnizomai?

Waar bent U God?

Deze week kwam hij binnen, mijn nieuwe T-shirt met het woord ‘Splachnizomai’ erop gedrukt. Inderdaad, een vreemd woord. Toch staat dit woord ook in de Bijbel en wel in het Nieuwe Testament. Je leest het als Jezus rondwandelt op aarde. Wanneer Hij de schare ziet, is Hij met innerlijke ontferming bewogen, met compassie. En dat betekent ‘splachnizomai.’ Het verscheurt Jezus’ hart als Hij melaatsen ziet, een weduwe ontmoet die haar zoon moet begraven, als Hij mensen ziet dolen als een kudde zonder herder. Het verbreekt Zijn hart en Hij komt in beweging. Hij gaat genezen, aanraken, de blije boodschap verkondigen. Hij voelt het lijden van de ander en omarmt de ander.  

De maker van het T-shirt voegt een wens toe aan de bestelling: ‘Draag het met dit verlangen: dat het lijden van anderen iets in ons scheurt en wij onze Meester brengen op de plek waar Hij wil zijn.’ 

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar het lijkt wel of ik door deze bijzondere coronatijd het leed van de ander extra voel. Als ik mijn overbuurman om 7.15u bij de supermarkt liters bier zie kopen om zijn ellende weg te drinken, huilt mijn hart. Als de deuren van de Genadebank, de voedselbank in Bunschoten, opengaan en de cliënten met mondkapjes op binnen komen, voel ik medelijden. Ze verlangen zo naar geborgenheid, naar zekerheid van heil, maar zoeken het zo vaak op de verkeerde plek. Ik denk aan mijn oudste twee kinderen in het buitenland, waar ook alles op slot zit. Wanneer er iemand zou overlijden, kunnen we niet bij elkaar zijn. Ik zie de beelden van de massagraven, de gaarkeukens, de werklozen. Dan roept mijn hart: ‘God, waar bent U?’ En dan hoor ik God zeggen: ‘Waar ben jíj?’  

Jij en ik mogen hier op aarde God bij de mensen brengen. Wij mogen hoopdragers zijn en boodschappers van vrede. Ondanks alle verdrukking en lijden van deze wereld.   

Splachnizomai…. Een moeilijk woord met een prachtige betekenis. Neem de komende weken eens de tijd om over dit woord te mediteren, en handen en voeten te geven.  

Gods zegen en liefdevolle nabijheid, 

Deze gastblog is geschreven door Anne-Minke Wallet-Hakvoort. 

© 2018 - 2021 FairRebel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel